Čas beži, če pomislim da smo že konec julija, se za trenutek želim ustaviti in uživati v tem, kar nam narava ponuja v tem trenutku. Težko variram med vsemi dobrotami vsak dan, veliko stvari poskušam pospraviti v skrinjo, saj bo konec poletja vsak čas tu.., No, pa vseeno so na jedilniku najbolj pogoste bučke, paradižniki in bazilika, ki so nam v tem trenutku najbolj dostopne. Zato si večkrat pripravim lahkotno, osvežilno jed iz bučnih rezancev, z mediteranskimi dodatki ( mariniranimi sušenimi paradižniki, olivami, pinjolami, olivnim oljem ter bučnimi cvetovi za dekoracijo).
Bučne rezance lahko pripravite iz sveže olupljene bučke, s pomočjo spiralnega rezalnika ( če je bučka iz domačega vrta ali eko- pustite lupino, saj le ta vsebuje beljakovine). Jaz sem se nato spomnila šele, ko sem avtomatsko olupila bučko, pa nič zato, lupine bodo romale v sokovnik, z naslednjim juice-om, ki ga bom pripravila. S spiralnim rezalnikom lahko torej pripravite špagete ( ali pa si pomagajte z lupilcem in potem široke rezine narežete na tanke rezance), ker bučke vsebujejo kar nekaj vode, pomaga, da jih najprej marinirate z olivnim oljem in soljo, ter pustite v cedilu vsaj 15 minut da se odcedi odvečna voda.
Sestavine:
- – 2 veliki bučki
- – 2 srednje velika paradižnika
- – sok pol stisnjene limone
- – manjši strok česna
- – 2 datlja
- – sveža bazilika
- – himalajska sol
- – kajenski poper
- – pest nasekljanih oliv
- – pest pinjol
- – pest nasekljanih mariniranih paradižnikov ( v olivnem olju)
- – za dekoracijo bučni cvetovi
Priprava: Najprej s spiralnim rezalnikom pripravite bučne rezance. Nato v blenderju pripravite paradižnikovo omako (zmešate paradižnike, sok pol limone, dva datlja, manjši strok česna, list sveže bazilike, himalajsko sol, kajenski poper – solite po svojem okusu, saj sorte paradižnikov in njihov okus lahko varirajo). V krožnik servirate bučne rezance, dodate nasekljane olive, nasekljane marinirane paradižnike, pinjole ( lahko na vrh posujete tudi nutritional yeast – jedilni kvas v kosmičih), prelijete s paradižnikovo omako in dekorirate z bučnimi cvetovi. Enostavno, osvežilno, okusno, poletno.