Čas beži, če pomislim da smo že konec julija, se za trenutek želim ustaviti in uživati v tem, kar nam narava ponuja v tem trenutku. Težko variram med vsemi dobrotami vsak dan, veliko stvari poskušam pospraviti v skrinjo, saj bo konec poletja vsak čas tu.., No, pa vseeno so na jedilniku najbolj pogoste bučke, paradižniki in bazilika, ki so nam v tem trenutku najbolj dostopne. Zato si večkrat pripravim lahkotno, osvežilno jed iz bučnih rezancev, z mediteranskimi dodatki ( mariniranimi sušenimi paradižniki, olivami, pinjolami, olivnim oljem ter bučnimi cvetovi za dekoracijo).

Bučne rezance lahko pripravite iz sveže olupljene bučke, s pomočjo spiralnega rezalnika ( če je bučka iz domačega vrta ali eko- pustite lupino, saj le ta vsebuje beljakovine). Jaz sem se nato spomnila šele, ko sem avtomatsko olupila bučko, pa nič zato, lupine bodo romale v sokovnik, z naslednjim juice-om, ki ga bom pripravila. S spiralnim rezalnikom lahko torej  pripravite špagete ( ali pa si pomagajte z lupilcem in potem široke rezine narežete na tanke rezance), ker bučke vsebujejo kar nekaj vode, pomaga, da jih  najprej marinirate z olivnim oljem in soljo, ter pustite v cedilu vsaj 15 minut da se odcedi odvečna voda. Sestavine:

  • – 2 veliki bučki
  • – 2 srednje velika paradižnika
  • – sok pol stisnjene limone
  • – manjši strok česna
  • – 2 datlja
  • – sveža bazilika
  • – himalajska sol
  • – kajenski poper
  • – pest nasekljanih oliv
  • – pest pinjol
  • – pest nasekljanih mariniranih paradižnikov ( v olivnem olju)
  • – za dekoracijo bučni cvetovi

Priprava: Najprej s spiralnim rezalnikom pripravite bučne rezance. Nato v blenderju pripravite paradižnikovo omako   (zmešate paradižnike, sok pol limone, dva datlja,  manjši strok česna,  list sveže bazilike, himalajsko sol, kajenski poper – solite po svojem okusu, saj sorte paradižnikov in njihov okus lahko varirajo). V krožnik servirate bučne rezance, dodate nasekljane olive, nasekljane marinirane paradižnike, pinjole ( lahko na vrh posujete tudi nutritional yeast – jedilni kvas v kosmičih), prelijete s paradižnikovo omako in dekorirate z bučnimi cvetovi. Enostavno, osvežilno, okusno, poletno.